Konya Ortaklığın Giderilmesi Davası / İzale-i Şuyu Avukatı

Konya ilinde faaliyet gösteren Akın Özbey Hukuk & Danışmanlık bürosu Ortaklığın Giderilmesi (izale-i şuyu) davası Avukatı & Gayrimenkul Avukatı olarak müvekkillerinin gayrimenkul konusundaki işlemlerinin her aşamasında avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. 

İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası Nedir?

Ortaklığın giderilmesi bir diğer adıyla izale-i şüyu davası, elbirliği veya paylı mülkiyete konu olan taşınız ya da taşınmaz malda ortaklar arasında bulunan paydaşlığa son vermeyi dolayısıyla kişisel mülkiyete geçişi sağlayan dava türüdür. Ortaklığın giderilmesi davasında birden fazla taraf olmakta dava sonuçları tüm taraflara benzer etki sağlamaktadır. Konya ortaklığın giderilmesi davası uzman olduğumuz bir dava türüdür. Müvekkillerimize bu tür davalarda hukuki destek vererek hak kaybına uğramalarını önlemekteyiz.

Konya Ortaklığın Giderilmesi Davası
Konya Ortaklığın Giderilmesi Davası

İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) davasında hangi yöntemler vardır?

Ortaklığın Giderilmesi davasında Aynen Taksim Suretiyle İzale-i Şuyu ve Satış Suretiyle İzale-i Şuyu olmak üzere iki farklı yöntem bulunmaktadır.

Aynen Taksim Suretiyle İzale-i Şuyu davası malı aynen bölmeyi amaçlar. Örnek verecek olursak tek bir bütün halinde olan bir tarlada iki paydaş bulunduğunu kabul edelim. Bu tarla iki eşit parçaya bölünerek taraflara aynen taksim edilmektedir.

Satış Suretiyle İzale-i Şuyu davasında ise davaya konu mal, dava sonunda icra yoluyla satılmaktadır. Paydaşlara payları oranında bölüştürmeyi amaçlamaktadır.

İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davasında Arabuluculuk var mıdır?

Yakın tarihte yapılan düzenlemeler ile Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) davası zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır. Bu sebeple İzale-i Şuyu davası zorunlu arabuluculuğa tabi bir dava türüdür.

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası Kime Karşı Açılır?

Davada söz konusu olan bir taşınız veya taşınmaz olduğundan paydaş olan kimselere karşı dava açılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken husus davanın bütün paydaşlara yönelik açılmasıdır. Alanında uzman Gayrimenkul Avukatı veya İzale-i Şuyu Avukatı ile sürecin yürütülmesi gerekmektedir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Hangi Mahkemede Açılmalıdır?

Ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Yetkili mahkeme ise davaya konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.

Muhdesatın Aidiyeti Konusunda Uyuşmazlık Varsa Ne Yapılmalıdır?

Ortaklığın giderilmesi davasına konu taşınmaz üzerinde bulunan ağaç, bina veya tesis gibi bütünleyici parçalara yönelik mülkiyetin kime ait olduğu yönünde uyuşmazlık bulunması durumunda bu uyuşmazlığın ayrı bir dava açarak giderilmesi şarttır. Uygulamada bu davalara Muhdesatın Aidiyetinin Tespiti Davası denmektedir.

Muhdesatın Aidiyetinin Tespiti Davası açıldığı takdirde İzale-i Şuyu Davasında tespit davası bekletici mesele yapılmaktadır. Zira taşınmaz üzerindeki bütünleyici parçanın hangi paydaşa ait olduğu tespit edilmeden taşınmazın satılması mümkün olmayacaktır. Bu sebeple Muhdesatın Aidiyetinin Tespiti davasının sonucu beklenir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası diğer adıyla İzale-i Şuyu davası. Herhangi bir taşınır veya taşınmaza paylı bir şekilde malik olan kişinin hakkını güvence altına almaktadır. Böylelikle tüm paydaşların haklarını da eşit bir şekilde korumaktadır. Bu tür davaların mutlaka bu alanda uzman bir İzale-i Şuyu Avukatı veya Gayrimenkul Avukatı yardımıyla yürütülmesi gerekmektedir.

WhatsApp Telefonla Ara
WhatsApp