Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı Boşanma Davası – Avukat Akın Özbey

İLETİŞİM : 0537 932 50 50

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Tarafların boşanma isteği ile birlikte boşanmanın ferileri yani nafaka, tazminat, velayet, mehir alacağı, mal paylaşımı gibi hususlarda ortak bir noktada buluştukları ve anlaştıkları dava türüne anlaşmalı boşanma davası denilmektedir. Anlaşmalı boşanabilmek için tarafların bu hususlarda ortak bir noktada buluşması şarttır. Aksi takdirde tarafların anlaşmalı olarak boşanması mümkün olmayıp boşanmak isteyen taraf veya tarafların çekişmeli boşanma davası açması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davası, Türk Medeni Kanunumuzda aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir;

Türk Medeni Kanunu 166/3.  fıkrasına göre:Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.


Dolayısıyla tarafların anlaşmalı boşanabilmesi için hukuk sistemimiz belirli şartların varlığını şart koşmuştur. Bu şartları maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Evlilik en az bir yıldır devam ediyor olmalıdır
  • Eşlerin ortak bir uyum içinde birlikte başvurmaları veyahut bir eş tarafından açılan davanın diğer eş tarafından kabul edilmelidir
  • Hakim tarafından boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda protokolde bulunan maddeler uygun bulunmalıdır
  • Son olarak hakim, tarafları dinleyerek serbestçe iradelerini açıkladıklarına kanaat getirmiş olmalıdır.

Ayrıca bu şartların varlığı halinde dahi ek olarak hakime takdir yetkisi de tanınmıştır. Buna göre hakim, tarafların ve çocukların menfaatini gözeterek protokoldeki bazı hükümleri değiştirebilme yetkisine sahiptir. Hakim tarafından bu yönde yapılacak değişiklerde taraflarca kabul edilmelidir. Hakimin yaptığı değişiklik taraflardan biri tarafından kabul edilmezse anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların boşanma ve ferilerine yönelik anlaştıkları hususları maddeler halinde sıralaması ve ıslak imza atarak bir nevi sözleşme haline getirmeleri şeklinde hazırlanan evraktır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Ne Yazar?

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde tarafların boşanmayı kabul ettikleri, varsa çocukların velayetlerinin hangi tarafta olacağı, taraflardan biri diğerine nafaka ödeyecek ise bu nafaka miktarı, tazminat ödenmesi yönünde anlaşılmış ise tazminat tutarı, evlilik birliği içerisinde alınan taşınır veya taşınmaz mal var ise bunların akıbeti, ev eşyalarının hangi tarafta kalacağı ve benzeri hususlar yer almaktadır.

Anlaşmalı boşanmak istiyorum eşim anlaşmıyor, ne yapmalıyım?

Yazımızda belirttiğimiz üzere anlaşmalı boşanabilmek için tarafların boşanma ve ferilerine yönelik tam bir uyum içinde olmaları gerekmektedir. Taraflardan biri boşanma, velayet, nafaka, tazminat, mehir alacağı veyahut mal rejimine yönelik hususlardan herhangi birinde anlaşmaya yanaşmıyorsa anlaşmalı boşanmak mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla taraflardan biri anlaşmalı istiyor fakat diğer taraf anlaşmalı boşanmak istemiyorsa ya da bu hususlardan birinde sorun yaratıyorsa boşanmak isteyen eşin çekişmeli boşanma davası açması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası duruşmasında karar değiştirilirse ne olur?

Boşanmanın anlaşmalı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için tarafların boşanma ve ferilerine yönelik anlaştıklarını bir protokol haline getirmesi ve bunu mahkemeye sunması ile mümkündür. Ayrıca bu şekilde açılan bir anlaşmalı boşanma davasında tarafların duruşma esnasında da bu doğrultuda olması gerekmektedir. Protokole imza atan taraflardan biri duruşma esnasında protokoldeki hususlardan en az birini kabul etmediğini beyan etmesi durumunda tarafların anlaşmalı bir şekilde boşanması mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla protokolü imzalamak tek başına yeterli olmayıp protokoldeki hususlara yönelik iradenin duruşma esnasında da devam ediyor olması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme Nasıl Olur?

Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra taraflardan biri anlaşmalı boşanmak istemiyorsa bunu duruşmada beyan etmeli veyahut duruşma yapıldıysa henüz karar kesinleşmediyse mahkemeye vereceği bir beyan ile bunu bildirmelidir. Bu şekilde yapılacak olan bir beyan veya bildirimden sonra taraflar arasında anlaşmalı boşanma gerçekleşmez. Burada asıl önemli olan nokta duruşmanın yapılmış ve kararın verilmiş olmasından sonra anlaşmalı boşanmadan nasıl vazgeçileceğidir.

Anlaşmalı Boşanma Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?

Taraflar arasında anlaşmalı boşanma duruşması gerçekleşmiş ve hakim tarafından bu yönde karar verilmiş, akabinde taraflardan biri anlaşmalı boşanma isteğinden vazgeçmiş ise kararın kendisine tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde kararı istinaf ederek karara itiraz etmelidir. Bu yönde yapılacak bir itiraz neticesinde anlaşmalı boşanmaya yönelik verilen karar iptal olur. İtiraz davalı tarafından yapılmışsa davacı davaya çekişmeli boşanma davası şeklinde devam edebilir. İtirazın davacı tarafından yapılmış olması halinde davalı taraf karşı dava açarak çekişmeli boşanma davası şeklinde boşanma iradesini ortaya koyabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Feragat Edilebilir mi?

Bu tür davalar diğer bütün davalar gibi feragat yapılması mümkün olan davalardandır. Feragatin karar verilmeden önce yapılması durumunda duruşma günü beklenmeksizin mahkeme tarafından davanın ret edildiğine yönelik hüküm kurulur. Feragat eğer duruşma yapılıp karar verildikten sonra ve henüz karar kesinleşmeden önce yapılmışsa da mahkeme tarafından HMK Madde 310/2’ye göre ek karar verilerek dava ret edilir.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha hızlı bir süre içerisinde gerçekleşmektedir. Usulüne uygun bir şekilde açılan anlaşmalı boşanma davası mahkemenin yoğunluğu ve hangi ilde açılacağı hususlarına göre ortalama 1 hafta ile 2 ay arasında sürmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Avukat Tutmak Gerekli mi?

Hukuk sistemimizde dava açmak için avukat tutulması zorunlu bir husus olarak düzenlenmemiştir. Fakat avukat ile hukuk davalarını yürütmek, hak kaybına uğramamak, elde edilecek hakların etkin şekilde alınabilmesi adına oldukça önemlidir. Dolayısıyla taraflar anlaşmalı boşanma davasını avukat tutmaksızın yürütebilir ve avukat olmaksızın boşanmayı gerçekleştirebilir. Önemle hatırlatmak gerekir ki birçok hukuki sonuç doğurması itibari ile taraflar arasında özellikle edinilmiş mal bulunuyorsa alanında uzman bir avukat yardımıyla sürecin yürütülmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası açmak için tarafımızla irtibata geçebilir veyahut anlaşmalı boşanma davasının nasıl açılacağını öğrenmek için buraya tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz. Av. Akın Özbey Hukuk & Danışmanlık

Boşanma davasına yönelik Ankara ilinde avukat arıyorsanız buraya tıklayarak ilgili makalemizi okuyabilirsiniz. Konya ilinde avukat arıyorsanız buraya tıklayarak ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Protokolüne belge olarak ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Protokol Örneği ;

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ

TARAFLAR               :

1-)  İsim-Soyisim-T.C.-Adres

2-) İsim-Soyisim-T.C.-Adres

Yukarıda isimleri yazılı bulunan taraflar, hiçbir baskı altında kalmadan, kendi hür iradeleri ile boşanmaya karar vererek, boşanmanın mali sonuçlarını düzenleyen işbu protokolü, 01/01/2024 tarihinde imzalamışlardır.

PROTOKOL MADDELERİ:

1-)Yukarıda kimlik bilgileri yazılı olan taraflar 01/01/2019 tarihinde evlenmiş ancak anlaşamadıklarından boşanma isteğinde bulunuyor, aşağıdaki hususlarda anlaşarak boşanmayı kabul etmektedirler.

2-) Tarafların müşterek çocuğu olan 01/01/2020 doğum tarihli ***** isimli çocuklarının velayeti taraflardan **** üzerinde kalacaktır.

3-) Eşlerden ****, müşterek çocuk ****’i boşanma kararının kesinleşmesini izleyen  ay başından geçerli olmak üzere;

her hafta, hafta içi cumartesi günleri saat 09.00 ile 18.00 arası, 1 Temmuz- 20 Temmuz arası,  dini bayramların 2. Günü, ara tatillerin ikinci haftası olacak şekilde baba ile görüş tesisi sağlanması konusunda anlaşmışlardır.

4-)  Eşlerden *** ortak çocuğun eğitim-öğretim masrafları ve bakım giderleri için, boşanma kararının kesinleşmesini izleyen ay başından geçerli olmak üzere,  her ay #3.000TL#’yi, velayet hakkını kullanan eş adına banka hesabına, iştirak nafakası adı altında  her ay düzenli olarak yatıracaktır. Belirlenen meblağ, her yıl, ortak çocuğun/çocukların ihtiyaçları ve nafaka yükümlüsü eşin gelir durumu gözönünde bulundurulmak kaydıyla, her yıl ÜFE oranında artırılacaktır.    

5-) Taraflar, işbu boşanma nedeniyle, birbirilerinden maddi ve manevi tazminat, tedbir ve yoksulluk nafakası, mehir alacağı , ev eşyası alacağı, katkı payı alacağı katılım payı alacağı vs. gibi maddi ve manevi hiçbir talepte bulunmayacaklardır. Yargılama giderleri **** tarafından karşılanacaktır.

İşbu boşanma protokolü,  5 maddeden oluşan ve 3 nüsha olmak üzere, 01/01/2024 tarihinde düzenlenerek, taraflarca imza altına alınmıştır.

                TARAF                                                                                         TARAF

   İSİM-SOYİSİM-İMZA                                                                                   İSİM-SOYİSİM-İMZA

Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi Örneği;

**** NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE

DAVACI        :  İsim-Soyisim-T.C.-Adres

VEKİL                       : Av. Akın ÖZBEY

DAVALI                     :  İsim-Soyisim-T.C.-Adres

KONU            : Anlaşmalı boşanma talebimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR      :

             Taraflar arasında uzunca bir süredir devam etmekte olan anlaşmazlık, mizaç uyuşmazlığı, sosyal ve kültürel anlamda farklılıkların zamanla ortaya çıkması nedenleri ile boşanmaya karar vermişlerdir. Söz konusu farklılıklara rağmen taraflar birbirlerine olan saygı ve sevgiyi tamamen yitirmeden sürecin stresini de azaltmak amacı ile ekteki protokolü beraberce imza altına almışlardır. (EK- ANLAŞMA PROTOKOLÜ)

            Yukarıda arz ve izah edilen, taraflar arasında önceden kararlaştırıldığı üzere ve anılan protokol hükümleri çerçevesinde mahkemenizce boşanmaya karar verilmesi amacıyla işbu davayı açma zaruretimiz hasıl olmuştur. Tarafların boşanma için anlaşmış olmasına binaen sayın mahkemece duruşma günü belirlenerek tarafımıza bildirilmesini bilvekale arz ve talep ederiz.

HUKUKİ NEDENLER       : TMK vs ilgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER         :

Nüfus Kayıtları

01/01/2024 tarihli Anlaşma Protokolü (EK)

Her türlü yasal delil.

NETİCE-İ TALEP     :

Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle dilekçemiz ekinde bildirdiğimiz anlaşma protokolü çerçevesinde tarafların boşanmalarına karar verilmesini Sayın mahkemenizden müvekkilimiz adına saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz. 01/01/2024

                                                                                                                             DAVACI VEKİLİ

                                                                                                                            Av. AKIN ÖZBEY

Benzer Yazılar

Bir yorum yaz ya da soru sor

WhatsApp Telefonla Ara
WhatsApp