Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR ?


Boşanma davası tarafların anlaşmalı boşanmaları ile anlaşamayarak çekişmeli boşanmalarına göre iki farklı türde açılmaktadır. Taraflar arasında boşanma ve ferileri ile mal paylaşımı, ziynet eşyalar veyahut mehir gibi hususlarda bir anlaşma bulunuyorsa Anlaşmalı Boşanma Davası açılır. Fakat bu tür de bir anlaşma bulunmuyorsa Çekişmeli Boşanma Davası açılmalıdır.

Boşanma Davası Nasıl Açılır ? Videosu İzle

1) Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır? Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davası, Türk Medeni Kanunumuzda aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir;

Türk Medeni Kanunu 166/3.  fıkrasına göre:Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.


Dolayısıyla tarafların anlaşmalı boşanabilmesi için kanunlarımız ile belirli şartların varlığı aranmıştır. Bu şartları maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Evlilik en az bir yıldır devam ediyor olmalı
  • Eşlerin ortak bir uyum içinde birlikte başvurmaları veyahut bir eş tarafından açılan davanın diğer eş tarafından kabul edilmeli
  • Hakim tarafından boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda protokolde bulunan maddeler uygun bulunmalı,
  • Son olarak hakim, tarafları dinleyerek serbestçe iradelerini açıkladıklarına kanaat getirmiş olmalıdır.

Ayrıca kanun maddesi ile bu şartların varlığı halinde hakime takdir yetkisi de tanınmıştır. Buna göre hakim, tarafların ve çocukların menfaati gözetilerek protokoldeki bazı hükümleri değiştirebilme yetkisine sahiptir. Hakim tarafından bu yönde yapılacak değişimlerde yine taraflarca kabul edilmelidir. Aksi takdirde anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.

Anlaşmalı boşanma davası tarafların boşanma ve ferilerine yönelik anlaştıkları hususları maddeler halinde sıralamaları ve ıslak imza atarak bir protokol haline getirmelerini şart kılmaktadır. Taraflar arasında hazırlanacak olan bu protokole ek olarak davanın açılabilmesi için davayı açacak olan tarafça bir dava dilekçesi de hazırlanmalıdır. Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ile anlaşmalı boşanma protokolüne linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hazırlanan dava dilekçesine ek olacak şekilde protokol eklendikten sonra adliyede bulunan tevzi bürolarından dava açılmalı ve gerekli harç ile masraflar vezneye yatırılmalıdır. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma davası açabilmek için aşağıdaki üç şartın yerine getirilmesi gerekmektedir;

  • Taraflar arasında boşanma ve ferilerine yönelik anlaşılan hususlar maddeler halinde bir protokol haline getirilmeli ve taraflarca imzalanmalı
  • Anlaşmalı boşanma davasına ilişkin dava dilekçesi hazırlanmalı
  • Dava dilekçesi ile protokol adliyede bulunan tevzi bürosuna verilmeli ve dava için gerekli olan harç ile masraflar vezneye yatırılmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Protokol örneği için tıklayınız

Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi örneği için tıklayınız

Anlaşmalı Boşanma Davası makalemizi okumak için tıklayınız

2-) Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası, tarafların boşanma veya boşanmanın ferilerine yönelik (velayet, mal rejimi, nafaka, tazminat vs) anlaşma sağlayamadığı boşanma türüdür. Çekişmeli boşanma davası, boşanmaya esas teşkil eden olaylar bakımından taraflar arasında çekişme bulunan kendi içerisinde karmaşık bir dava türüdür. Çekişmeli boşanma davası açmak isteyen taraf, boşanma sebebi olarak gösterdiği olaylar ile bu olayları dayandırdığı iddiaları, bu iddialarını ispatlayacak delillerini dava dilekçesinde belirtmek suretiyle dava dilekçesini hazırlamalıdır.

Dava dilekçesi ile dava dilekçesinde belirttiği hususlara yönelik elinde bulunan delillerin tevzi bürosuna verilmesi ve dava için gerekli olan harç ile masrafların vezneye yatırılması suretiyle dava açılmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davasına yönelik detaylı bilgi almak için Ankara ili için buraya tıklayarak Konya ili için de buraya tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davası dilekçe örneği için tıklayınız

Boşanma Davası açmak için avukat arıyorsanız buraya tıklayarak makalemizi okuyabilir veya tarafımızla iletişim bilgilerimiz üzerinden irtibat kurabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Bir yorum yaz ya da soru sor

WhatsApp Telefonla Ara
WhatsApp