KONYA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI : İsim-Soyisim-T.C.-Adres
VEKİLİ : Av. Akın ÖZBEY
DAVALI : İsim-Soyisim-T.C.-Adres
KONU : Geçit hakkı tesisi talebimizi içerir dava dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR :
Müvekkilimiz yaklaşık 15 yıldır malik olarak Konya İli Meram İlçesi *** köyü *** Mevkii *** Ada ve *** parsel no’lu *** bahçe vasfındaki taşınmazını aktif olarak kullanmaktadır. İşbu taşınmazın komşu parselinde davalılara ait *** ada ve **** parsel no’lu taşınmaz bulunmaktadır. Müvekkilimiz yaklaşık onbeş yıldır bahçesini aktif olarak kullanabilmek ve bahçesine ulaşabilmek için davalıya ait *** ada ve *** parsel no’lu taşınmaz üzerinden geçmektedir ve müvekkilin bahçesine ulaşabilmesi için bu taşınmazdan daha yakın ve daha az külfetli bir yolu bulunmamaktadır. Zira bu yol bahçesine ulaşabilmesi için kullanılabilecek tek yoldur, diğer taraflar yeşillik ve orman alanı olup içinden dere geçmektedir. Bu husus keşifle de ispat olunacaktır. Müvekkil, sahibi bulunduğu taşınmazın yolu olmadığından komşu taşınmazın bir kısmını yol olarak kullanmaktadır. Ancak, bu durum taraflar arasında bazı sıkıntılara neden olmaktadır.
Müvekkil her ne kadar onbeş yıldır davalıya ait taşınmazdan geçmekte ise de son zamanlarda davalı müvekkilimizin geçişini önlemek maksadı ile çeşitli yollardan müvekkili engellemeye çalıştığından müvekkilimizin bahçesine ulaşması imkansız hale gelmiştir. Müvekkilimizin taşınmazına ulaşabilmesi için başkaca bir yol bağlantısı olmadığı için bahçesinden yeterince yararlanamamaktadır. Ancak davalılara ait taşınmaz üzerinden bir geçit hakkı tesis edilirse müvekkilde gayrimenkulünden daha iyi istifade imkânına kavuşacaktır.
Türk Medeni Kanunu’nun 747 maddesinde ” … Taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebilir. … ” hükmü yer almakta olup müvekkilimizin taşınmazından yeterince istifade edebilmesi için müvekkil lehine davalılara ait 205 ada ve 37 parsel no’lu taşınmazından geçit hakkı sağlanması zaruridir. Uygulamaya ve Yargıtay’ın istikrar kazanmış karalarına göre uygun güzergah saptanırken yararına geçit kurulacak taşınmazın tapuda kayıtlı niteliği ve kullanım amacı nazara alınarak özellikle durumun şartlarına göre rahat kullanılabilecek ölçülerde geçit hakkı tesisine karar vermek gerekir. Ayrıca geçit davalarında uygulanan kesintisizlik ilkesi gereğince geçit hakkı talep edene ulaşım sağlayacak geçitin herhangi bir engelle karşılaşmadan genel kadastro yoluna ulaşması gerekir. Ayrıca, kurulan geçit hakkının Türk Medeni Kanununun 748/3 ve 1012. maddesi ile yeni Tapu Sicil Tüzüğünün “İrtifak hakları ve taşınmaz yükünün tescili” başlıklı 30. maddesi gereğince kütük sayfasında ayrılan özel sütununa tesciline karar verilmektedir.
Yukarıda detaylıca arz ve izah edilen nedenlerle; bedeli tarafımızdan ödenmek koşuluyla, Müvekkilin sahibi bulunduğu bahçeye geçebilmesi için davalının taşınmazından *** metre boyundan ve *** metre eninden mahkemenizce uygun görülecek bir parçanın yol olarak kullanmak üzere müvekkil yararına geçit hakkı tesisini, tespit edilecek geçit hakkının tapuya tescilini talep zarureti hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : Medeni Kanun md. 747, 779, 780 ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER :
Konya Meram Tapu müdürlüğünden Konya İli Meram İlçesi *** köyü *** Mevkii *** Ada ve *** parsel no’lu ***m² bahçe vasfındaki taşınmazın tapu kayıtlarının CELBİ
Tanık – ( isimleri ve adresleri bildirilecektir.)
Keşif, Bilirkişi, uzman görüşü vs. her türlü yasal delil.
TALEP SONUCU : Yukarıda açıklanan nedenlerle; davalının taşınmazından mahkemece uygun görülecek bir yerinden müvekkilin sahibi bulunduğu Konya İli Meram İlçesi *** köyü *** Mevkii *** Ada ve *** parsel no’lu *** taşınmaz lehine *** METRE BOYUNDAN VE *** METRE ENİNDEN OLACAK ŞEKİLDE GEÇİT HAKKI TESİSİ İLE TAPUYA TESCİLİNE ve yargılama giderinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz. 01/01/2024
DAVACI VEKİLİ
Av. Akın ÖZBEY