Konya Karşılanmayan İlaç Avukatı

SGK TARAFINDAN KARŞILANMAYAN İLAÇLARA YÖNELİK HUKUKİ YOLLAR

Akıllı ilaç tedavisinde kullanılan ilaçların birçoğunun bedeli SGK tarafından karşılanmamaktadır. Bu sebeple SGK tarafından karşılanmayan ilaçlara yönelik hukuki yollar hastalar tarafından önemli bir konu olmaktadır. Konya Karşılanmayan İlaç Avukatı olarak hastaların bu mağduriyetini gidermek için çabalıyoruz.

Günümüzde çok yaygın bir biçimde görülen hastalıkların başında kanser gelmektedir. Kanser hastalığının tedavisinde kullanılan pek çok yöntem olsa da halen kesin bir çözüm bulunamamıştır. Kanser tedavilerinde en etkili yöntem akıllı ilaç kullanımına yönelik tedavi yöntemleridir. Akıllı ilaçların fiyatları bir hayli yüksektir. Birçok hasta ve ailesi bu ilaçları karşılayacak maddi güce sahip değildir. Hastalık süresince bu ilaçların bedellerini karşılayacak maddi durumu olmayan hastalar için akıllı ilaçların fiyatları büyük bir sorun teşkil etmektedir. Dolayısıyla birçok kanser hastası tedavisi için gereken ilaçları alamamaktadır.

Konya Karşılanmayan İlaç Avukatı
Konya Karşılanmayan İlaç Avukatı

İlaçların SGK tarafından karşılanabilmesi için öncelikle bu hususla ilgili SGK’ya başvuru yapılması gerekmektedir. Sgk tarafından yapılan başvuru reddedildiği takdirde ilaç bedellerinin karşılanmasına yönelik SGK’ya karşı dava açılması ve mahkemeden alınacak ihtiyati tedbir talebi ile de dava süresince ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanması mümkündür. Bu süreci biraz daha detaylandıracak olursak;

SGK’YA BAŞVURU YAPILMASI

Kanser tedavisinde hekim tarafından önerilen ilaçlar bazı durumlarda ücretsiz bir şekilde temin edilememektedir. SGK tarafından karşılanması amacıyla zorunlu olarak SGK’ya başvuru yapılması gerekmektedir. Burada zorunlu denmesinin nedeni kuruma başvuru yapılması dava şartı olmasından kaynaklanmaktadır. İlaçların bedellerinin ödenmesine ilişkin dava açılmak isteniyorsa kuruma başvuru yapılması ve kurumun bu başvuruyu reddetmesi gerekmektedir. SGK’ya yapılan başvurunun, ilgili kurumun yönetmeliği ile usul ve esaslarına uygun olarak özenle hazırlanması gerekmektedir. Kuruma yapılan başvurular, kurum tarafından bedeli ödenen ilaç listesinde bulunmaması sebebiyle reddedilmektedir. Reddedildiği takdirde bir diğer aşamaya geçilerek kuruma karşı ihtiyati tedbir talepli dava açılmalıdır. Konya Kanser İlacı Avukatı ve Konya Karşılanmayan İlaç Avukatı olarak bu alanda uzmanlaşmaktayız. Tüm süreçleri sizin adınıza biz yürütüyoruz. SGK tarafından karşılanmayan ilaçlara yönelik dava açıyoruz.

İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİ DAVA AÇILMASI

SGK’ya ilaç bedellerinin karşılanması amacıyla yapılan başvuru reddedildiğinde SGK’ya karşı ilgili işlemin iptali ile birlikte ödenen ilaç bedellerinin iadesi ve sonraki ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanmasına yönelik talepler ile İş Mahkemeleri’nde (bazı durumlarda İdare Mahkemesinde) ihtiyati tedbir talepli dava açılması gerekmektedir. Görevli mahkeme 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 101. Maddesi gereğince İş Mahkemeleridir.

Dava açılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus davayı ihtiyati tedbir talepli olarak açmaktır. İhtiyati tedbir talebini açıklayacak olursak HMK’nın 389. Maddesinde ihtiyati tedbirin şartları düzenlenmiştir. Söz konusu maddede; meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı ya da tamamen imkânsız hale geleceği veya gecikmesinde sakınca bulunması yahut ciddi bir zararın ortaya çıkacağı endişesi bulunan haller, genel bir ihtiyati tedbir sebebi ve şartı olarak kabul edilmektedir. Dava ile birlikte ihtiyati tedbir talep edilmesi ile birlikte mahkeme tarafından ihtiyati tedbir kararı verilir ise, nihai karar verilinceye kadar ilaçlar kesintisiz olarak SGK tarafından karşılanacaktır. Böylece ilaç bedellerini ödemeye maddi durumu elverişli olmayan hastaların yaşamaları için zorunlu olan ilaçlar, dava süresince SGK tarafından karşılanacak, hastalar dava süresince ilaç bedellerini ödeme kaygısına girmeyeceklerdir. Tedbir kararı ile birlikte SGK’nın ilgili dairesine, ilacın doğrudan SGK’ya faturalandırılmasına yönelik işlemler yapılmaktadır. Böylelikle ilaçların bedeli dava süresince SGK tarafından karşılanmaktadır.

İhtiyati tedbir, dava süresince hastanın üstün menfaatinin (yaşam hakkı) korunmasına yönelik olarak düzenlenmektedir. Yaşam hakkı; en kutsal ve birincil haktır. Dava süresince ilaç bedellerini karşılama imkanı olmayan hastaların ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanmasına yönelik alınan bu karar ile hastanın yaşam hakkı korunmaktadır. Fakat alınan bu ihtiyati tedbir kararı davanın sonucundan bağımsızdır. Mahkeme ihtiyati tedbire yönelik karar verse de dava sonunda verilen karar önem arz etmektedir.

MAHKEME KARARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Dava sonunda hastanın (davacının) lehine bir karar çıkarsa yani davanın kabulüne karar verilirse o güne dek hasta tarafından ödenen ilaçların bedeli SGK tarafından hastaya geri ödenmektedir. Devamında mahkemenin kararında belirtilen süre kadar ilaç bedelli SGK tarafından karşılanacaktır. Dava süresince SGK tarafından karşılanan ilaç bedelleri de hastadan geri alınmayacaktır. Özetle hastanın tedavisine yönelik olarak kullandığı ve kullanacağı bütün ilaçların bedeli SGK tarafından karşılanmış olacaktır.

Kısaca açıklamış olduğumuz tüm bu süreçlerin sağlıklı yürütülmesi gerekmektedir. Uzman avukattan yardım alınması ve bütün sürecin avukat aracılığıyla birlikte yürütülmesi büyük önem arz etmektedir. Av. Akın Özbey Hukuk & Danışmanlık ofisimiz SGK Tarafından Karşılanmayan İlaçlara Yönelik Hukuki Yolları, Konya Karşılanmayan İlaç Avukatı olarak tüm sürecin yürütülmesinde ve çözümlenmesinde başta Konya olmak üzere tüm illerimizde sizlere hizmet vermekteyiz.

WhatsApp Telefonla Ara
WhatsApp