Konya Uyuşturucu Avukatı (Madde Ticareti veya Kullanma Suçu)

Konya Uyuşturucu Avukatı

Son yıllarda uyuşturucuya ilişkin suçlar ceza yargılamasında en çok görülen suçlardan biri olmuştur. Uyuşturucu suçuna yönelik hukuki aşamalarının etkin biçimde yürütülmesi, uyuşturucu maddelerine ilişkin teknik bilgi gerektirir.

Uyuşturucu Avukatı Nedir?

Avukatlık mesleği genel olarak branşlaşmaya yatkın değildir. Fakat avukatlar genel olarak bazı alanlarda branşlaşarak bunun dışında birçok dava türüne de bakmaktadır. Uyuşturucu avukatı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kaynaklı ceza davalarında uzman olan, bu alanda branşlaşan avukattır.

 

Konya Uyuşturucu Avukatı
Konya Uyuşturucu Avukatı

 

Uyuşturucu Avukatı Seçerken Neye Dikkat Edilmeli?

Uyuşturucu davaları, ceza miktarının sınırının yüksekliği nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava türüdür. Bu tür bir ceza davasında avukat seçerken, dosyanızla ilgileneceğine, sizi hak kaybına uğratmayacağına, süreç içerisinde size hukuki bilgi vermenin yanı sıra sürekli iletişim halinde olacağına inanmak ve güvenmek gerekmektedir. Ayrıca avukatın bu tür davalarda uzman olması ve maddelere ilişkin teknik bilgisinin de bulunması önemlidir.

Bu tür davalarda, kesin vaatte bulunulması doğru değildir. Ayrıca hakimin takdir yetkisinin etkin olması sebebiyle de imkansızdır. Bu tür hususlara dikkat ederek avukat seçimi yapılmalıdır.

 

Uyuşturucu Avukatı ile süreci yürütmek zorunlu mudur?

Uyuşturucu davaları, ceza miktarının alt ve üst sınırının yüksek olduğu dava türlerindendir. Bir avukatın desteği ile süreci yürütmek, hak kayıplarına uğramamak adına önemlidir. Masum olduğunuzu kanıtlamanız veya cezanın alt sınırdan verilmesi, alanında uzman bir avukat ile mümkün olur.

 

Uyuşturucu Suçları Hangileridir?

Türk Ceza Kanunu ile uyuşturucu suçları, TCK 188. Madde uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu ile TCK 191. Madde uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma suçu olmak üzere iki farklı şekilde düzenlenmiştir.

 

Uyuşturucu Madde İmal Ve Ticareti Suçunun Cezası Nedir?

TCK 188. Madde ile düzenlenen imal ve ticaret suçu; Uyuşturucu maddeyi imal etme, ithal etme, ihraç etme, sevk veya nakletme, kabul ve bulundurma, satışa aracı olma, başkasına verme olarak düzenlenmiştir.

Ruhsata aykırı olarak veya ruhsatsız uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi imal, ithal, ihraç eden kişiye yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezası ve iki bin günden yirmi bin güne kadar adli para cezası verilmektedir.

Ayrıca uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi ise on yıldan az olmamak üzere hapis cezası ve bin günden yirmi bin güne kadar adli para cezasına mahkum edilir.

 

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçunun Cezası Nedir?

TCK 191. Maddesinde düzenlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçu ise satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma olarak düzenlenmiştir. Bu suçun karşılığı olarak iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

UYUŞTURUCU TİCARETİ İLE UYUŞTURUCU KULLANMA SUÇLARI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Ele geçirilen maddenin, hangi suç kapsamına gireceği Yargıtay tarafından birkaç kriterle ortaya konmuştur. Söz konusu kriterlerden kısaca bahsedecek olursak;

UYUŞTURUCU MADDENİN MİKTARI

Öncelikle sanığın amacının toplanan deliller ışığında her somut olaya göre değerlendirilmesi gerekir. Kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma ile uyuşturucu madde ticareti ayrımındaki başlıca kriter yakalanan maddenin miktarıdır. Ele geçirilen uyuşturucu maddenin  kişisel ihtiyaç sınırını aşacak miktarda olması, ticaret amaçlı olarak bulundurduğunun göstergesidir. Kişisel kullanım için kabul edilen miktar, kişinin içinde bulunduğu şarta, maddenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Adli Tıp Kurumunun mütalaalarında 1-1,5 gram olmak üzere günde üç kez esrar tüketebildikleri belirlenmiştir. Yıllık kullanım miktarının üzerinde uyuşturucu madde bulunduranın, kullanma amacı dışında ticaret amaçlı bulundurduğu kabul görmektedir.

UYUŞTURUCU MADDENİN SAKLANDIĞI YER

Bir diğer önemli husus ele geçirilen uyuşturucu maddenin saklandığı yerdir. Kişisel ihtiyacı için uyuşturucu madde bulunduran kişiler, bunu kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde bulundurmaktadır. Diğer yandan ticaret amaçlı bulunduran kişi ise kolayca ulaşılamayacak bir yerde zulalama şeklinde saklamaktadır. Dolayısıyla uyuşturucu maddesinin zulalı olması, uyuşturucu madde ticaretini işaret eder.

UYUŞTURUCU MADDENİN YANINDA BULUNAN ARAÇ VE GEREÇLER

Uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirildiği anda nasıl bulunduğu da önemlidir. Detaylandıracak olursak madde çeşidi birden fazla ise o kişinin uyuşturucu ticaretini yaptığı kabul görür. Yine satışa hazır halde aynı miktarda birden çok paket içerisinde bulunan madde ticaretin yapıldığını gösterir. Çok sık karşılaşılan bir diğer durum ise yakalanan maddenin yanında bulunan hassas terazidir. Ticaret amaçlı uyuşturucu madde bulunduran kişiler, ölçüm yapmak amacıyla hassas terazi bulundururlar. Oysa ki kullanma amaçlı bulunduran kimsenin hassas teraziye ihtiyacı yoktur. Yakalanan uyuşturucu maddenin yanındaki ambalaj poşetleri, satışa hazır hale getirileceği kanısıyla ticaret kapsamında kabul görür.

 

Konya Uyuşturucu Avukatı arıyorsanız yazımızın başında bahsettiğimiz hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Sürecin uzman avukat yardımı ile yürütülmesi için Av. Akın Özbey Hukuk & Danışmanlık ofisimizle irtibata geçerek, hak kaybına uğramaksızın sürecin yürütülmesini sağlayabilirsiniz.

WhatsApp Telefonla Ara
WhatsApp