Velayet Dava Dilekçesi Örneği (Güncel)

KONYA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE

                                                                                                                              “tedbir taleplidir”

DAVACI                      : İsim-Soyisim-T.C.-Adres

VEKİLİ                        : Av. Akın ÖZBEY

DAVALI                      : İsim-Soyisim-T.C.-Adres

KONU                          : Müşterek çocuklar ** velayetlerinin müvekkile verilmesine yönelik dava dilekçemizin sunulmasıdır.

AÇIKLAMALAR       :

Müvekkil ile davalı, Konya ****. Aile Mahkemesi’nin **** Tarih **** E. Ve **** K. Sayılı ilamı ile boşanmışlardır. Tarafların müşterek çocukları olan **** T.C. Kimlik numaralı **** ile ***T.C. Kimlik numaralı ****’nin velayetleri mahkeme ilamı ile davalı anneye verilmiştir. Boşanma sonrası davalı anne, aşağıda detaylıca açıklayacağımız hususlar ile çocukların velayet görevini yerine getiremediği ve çocuklarının psikolojisini bozacak davranışlarda bulunduğundan, çocuklar bir süredir müvekkil baba ile yaşadığından ve anneleri ile yaşamak istememelerinden dolayı çocukların velayetinin müvekkil babaya verilmesi gerekmektedir. Şöyle ki;

1-) Davalı taraf, velayetleri kendisine verilen müşterek çocukların ihtiyaçları ile ilgilenmemektedir. Öyle ki müvekkilden gerek yoksulluk gerek iştirak nafakası almasına rağmen çocukların hiçbir ihtiyacını gidermeyen davalı taraf, çocukların giyim, yemek gibi zorunlu ihtiyaçlarını dahi aksatmaktadır. Müvekkilden aldığı iştirak nafakasını, kendi özel işlerine harcayan davalı taraf, çocukların ihtiyaçlarına yönelik harcama yapmamaktadır. Müvekkil, çocukları için iştirak nafakası vermesine rağmen çocukların bütün ihtiyaçlarını da haricen karşılamaktadır. Çünkü müşterek çocuklar, babalarına gelerek annelerinin ihtiyaçlarını gidermediğini, ihtiyaçları olduğunu söylemektedir. Müvekkil de çocuklarına çok düşkün olduğundan, elinden geldiğince onların ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadır.

2-) Ayrıca davalı taraf, çocukları ile birlikte yaşadığı konuta sürekli olarak sevgililerini çağırmakta, evde çocuklar yaşamasına rağmen uygunsuz davranışlar sergilemektedir. Sevgililer dememizdeki kasıt davalı taraf bu süreç zarfında bir kişiyle değil birçok kişiyle birlikte olmuştur. Çocuklar, müvekkil babalarına gelerek sürekli başka erkeklerin eve geldiğini söyleyerek, annesi ile birlikte uyuduklarını belirtmektedir. Ayrıca başkaca uygunsuz davranışlara da bizzat şahit olan çocuklar, bu gibi sebeplerden dolayı annelerinin yanında kalmak istemediklerini de ağlayarak anlatmışlardır.

“Bu açıklamalar ışığında; mahkemece, velayet hakkına sahip annenin eve erkek arkadaşlarını davet ederek birlikte kaldıkları, çocuğun beyanına göre babasında kalmak istediği gerekçeleriyle velayetin değiştirilmesine karar verildiğiYARGITAY Hukuk Genel Kurulu ESAS NO : 2017/2-2069 KARAR NO : 2018/1179”

3-) Davalı taraf, çocukların ihtiyaçları ile ilgilenmemesi, sürekli erkeklerle görüşmesinin yanı sıra çocuklara sürekli kötü sözler söyleyerek (hakaret ve sair) de çocukların ruhsal gelişimini, karakterlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Müşterek çocuklar bu sebeplerden dolayı anneleri ile yaşamak istememektedir. Kaldı ki uzun bir süredir müşterek çocuklar müvekkil ile yaşamaktadır. Babalarına da artık seninle yaşamak istiyoruz, annemizle yaşamak istemiyoruz diyerek bu hususu dile getirmektedirler. Çocuğun fiilen velayet hakkı olmayan ana ve babada bırakılması velayetin değiştirilmesine yönelik haklı bir sebeptir. Davalının, uzun bir süredir çocuklara bakmadığı, çocukların fiilen müvekkil ile yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda, Yargıtay’ın istikrar kazanmış kararlarında da değinildiği üzere velayetin değiştirilmesi gerekir.

“Tarafların 09.05.2012 tarihinde kesinleşen karar ile boşanmış oldukları, müşterek çocukların velayetlerinin anneye verilmiş olduğu, davalı annenin kararın kesinleşmesinden sonra çocukları fiilen babaya bıraktığı, çocukların dava tarihine kadar hatta dava sırasında babayla birlikte kaldıkları, çocukların isteklerinin de bu yönde olduğu, uzman raporundan da belirlendiği anlaşılmıştır… Velayet hakkının davalı anneden alınıp davacı babaya verilmesi gerekirken davanın reddi doğru olmamıştır. Y. 2.HD. T. 03.07.2014, E. 2014/8747, K. 2014/15349″

4-) Müşterek çocuklar, uzun bir süredir müvekkil ile yaşadıklarından çocukların bağımsız olarak kalacağı bir oda hazırlığı yapılmıştır. Müvekkil, çocuklarına oda tahsis ederek onların anneleri tarafından bozulan psikolojilerini düzeltmeyi, düzenli bir hayat sağlamayı amaçlamaktadır. İşbu dava ile de çocuklarının artık kendisi ile kalmasını arzulamaktadır. Çocukları tarafından da sevilen müvekkilin hayattaki en büyük gayesi çocuklarını hayırlı bir evlat olarak yetiştirmek, onların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini tamamlamalarına katkı sağlamak, anneleri ile ayrı olmanın verdiği olumsuz etkiyi gidermek, çocuklarına hem annelik hem babalık yapmaktır. Müvekkilin, çocukları için nafaka ödemesine rağmen çocukların bütün ihtiyaçlarını haricen gidermekle kalmayıp, çocukların eskiden anneleri ile kaldığı dönemde evin ihtiyaçlarını dahi karşıladığı olmuştur. Bu husus da göz önünde bulundurulduğunda müvekkilin çocuklarına ne kadar düşkün olduğu, onların ihtiyaçlarını gidermek amacıyla her şeyi yapabileceği, çocuklarının her şeyden değerli olduğu aşikardır.

“Tarafların ortak çocuklarından…,… ve …’nın uzun süreden beri baba ile birlikte yaşadıkları ortama alışmaları, dosya kapsamında babanın velayet görevini gereği gibi yerine getiremediği yönünde bir delil bulunmaması hususları göz önüne alındığında, velayetlerinin davacı anneye verilmesi yerinde değildir ve çocukların yüksek yararına aykırıdır. Bu itibarla; İ., A. ve …’nın velayetinin davacı anneye verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir. T.C. YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2019/6499 K. 2019/10715 T. 24.10.2019”

Yukarıda detaylıca arz ve izah ettiğimiz üzere müşterek çocukların velayetlerinin müvekkil babaya verilmesi gerek ve şarttır. Bu sebeple işbu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER        : TMK, HMK ve sair ilgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER          :

Nüfus kayıtlarının CELBİ

Konya ***. Aile Mahkemesi’nin **** Tarih **** E. Ve **** K. Sayılı ilamı

Tanık beyanları (Tanık isim ve adresleri bilahare bildirilecektir)

Bilirkişi, yemin, pedagog görüşü ve sair her türlü yasal delil

NETİCE-İ TALEP     : Yukarıda arz ve izah ettiğimiz, mahkemenizce re’sen göz önünde bulundurulacak nedenlerle;

1-) İvedilikle müşterek çocuklarının babalarının yanında kaldığı hususu da göz önüne alınarak GEÇİCİ VELAYETLERİNİN DAVACI BABAYA VERİLMESİNE,

2-) Haklı davamızın KABULÜNE, **** T.C. Kimlik numaralı **** ile **** T.C. Kimlik numaralı ****’nin velayetlerin davalı anneden alınarak davacı BABAYA VERİLMESİNE,

3-) Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı taraf üzerinde bırakılması yönünde karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz. 01/01/2024

                                                                                                                                             DAVACI VEKİLİ

                                                                                                                                           Av. Akın ÖZBEY

Benzer Yazılar

Bir yorum yaz ya da soru sor

WhatsApp Telefonla Ara
WhatsApp